Сьогодні чоловіча стрижка горщик знову на піку популярності через кілька століть з моменту появи.

Сьогодні чоловіча стрижка горщик знову на піку популярності через кілька століть з моменту появи.

У багатьох вона асоціюється зі старими фільмами – радянськими казками, зарубіжними комедіями. Наприклад, з такою стрижкою на зорі кар'єри ходив Джим Керрі, її ми бачили в Іванушки-дурниці та багатьох інших «простонародних» персонажів у казках та історичних фільмах про Київську Русь.


Саме ця стрижка вважається однією з перших на Русі: так стриглася більшість чоловіків незалежно від віку.


Свою назву стрижка отримала завдяки технології виконання. Спочатку все було дуже просто: підбирався горщик відповідного розміру, його одягали на голову і відрізали по колу все волосся, яке стирчало зовні. стрижка, що вийшла, могла мати різну довжину: як правило, хлопчики і юнаки стриглися коротше, ніж дорослі чоловіки.


Трохи пізніше з'явився ще один різновид "горщика" - стрижка "під дужку". Тут з боків волосся відрізалося приблизно до середини вуха, а чубок - вище середини чола.


Таку стрижку носили селяни та старообрядці, це було в епоху правління І. С. Мазепі та І. І. Скоропадського. Пізніше вона стала відмінністю студентів-семінаристів, їх називали бурсаками. Наприклад, такого студента зі стрижкою горщик ми бачили у фільмі Вій — це був головний герой Хома Брут.


Ця форма стрижки відома за кордоном, там вона називається bowl cut, або mushroom. Походження назви mushroom пов'язане з тим, що голова з такою стрижкою нагадує гриб, від слова mushroom – «гриб». А назва bowl cut пов'язана зі словом bowl - чаша.




В актуальному виконанні «горщик» є досить короткою чоловічою стрижкою з об'ємною маківкою і прямою чубчиком. Виконати таку можуть у будь-якому барбершопі або навіть простій чоловічій перукарні.


У класичному сучасному варіанті край волосся на маківці становить одну лінію з чубчиком, причому ця лінія може бути як рівною, так і злегка вигнутою.


Незважаючи на те, що раніше ця стрижка була найпростішою і навіть єдиною доступною, зараз вона вважається однією зі складних.


Визначаємо довжину, яка має вийти у результаті. Щоб майстер точно правильно вас зрозумів, варто показати йому приклади, на яке потрібно орієнтуватися. Це важливо не тільки для наочності, але і для вибору оптимальної довжини: цілком можливо, що приклад, який вам подобається, буде не дуже вдало виглядати саме на вашій голові. У такому випадку майстер порекомендує альтернативу, порадить потрібну довжину і форму.


Коли є розуміння щодо підсумкового результату, починається сама стрижка. У спрощеному вигляді процес виглядає так:



Край можна залишити ідеально рівним – така стрижка виглядає графічно та дуже виразно. Відмінний варіант для тих, хто любить привертати до себе увагу та бути на піку трендів. Але слід враховувати, що для підтримки такої бездоганної форми стригтися доведеться часто, кожні 15-20 днів. У міру відростання «горщик» теж виглядає непогано, але якщо його форму не освіжати кожні кілька тижнів, стрижка втратить свою ефектність.


Якщо горщик з рівним зрізом не вписується у ваш імідж, але хочеться стрижку саме такої форми, можна вибрати варіант з філіровкою. Такий багатошаровий «горщик» теж виглядає дуже актуально і стильно, але він спокійніший і не такий яскравий, як стрижка з рівною лінією волосся.


Виразність стрижки залежить не тільки від оформлення зрізу, але і від різниці довжини між найкоротшим і найдовшим волоссям. Наприклад, для максимального вау-ефекту можна залишити об'ємну густу «шапку» на маківці, а решту волосся з боків і ззаду прибрати під нуль. Якщо такого ефекту ви не прагнете, перехід між довжинами можна зробити плавним: для цього використовується фейд — техніка «напилення». При її застосуванні перехід між різною довжиною волосся виглядає дуже плавно та делікатно, навіть якщо потрібно оформити невелику ділянку.


Для посилення враження можна не лише підстригти, а й пофарбувати волосся – така стрижка може стати головним елементом образу.


Найвідомішими стрижками, які часто плутають з горщиком, є mop-top і кроп.


Стрижку mop-top носили The Beatles: від «горщика» вона відрізняється великою довжиною основного масиву волосся, яке має стикатися з коміром сорочки.


Кроп — стрижка з вираженим переходом від короткого волосся на скронях до довгого на маківці. Основна відмінність полягає в тому, що лінія окантовки тут бере початок у основного масиву волосся, що зливається з чубчиком.