Алопеція — це патологічне випадіння волосся, що закінчується частковим або повним облисінням. Чому все так, які є симптоми та методи лікування — розберемо у цій статті. Вперед, ранери!

Життєвий цикл волосини

Життєвий цикл волосини | Blade Runner - академія перукарського мистецтва

Почнемо з основ, аби було зрозуміло про що далі будемо говорити. Отож, кожна волосина з'являється на світ у фолікулі — схожа на кишеню в шкірі. Там вона проходить 3 фази росту:

Коли йде природне оновлення волосся фаза телоген (старість) змінюється на анаген (дитина до пубертату) і так по колу. Волосина випадає, а на її місці росте інша. При алопеції анаген й не думає приходити. Волосина випадає і на цьому все.

Причини облисіння у чоловіків

Причини облисіння у чоловіків | Blade Runner - академія перукарського мистецтва

Алопеція виникає через генетику та дії андрогенів — чоловічих статевих гормонів. При генетичній схильності волосяні фолікули шкіри голови надто чутливі до дії андрогенів, зокрема дигідротестостерону (ДГТ) — форма тестостерону у комбінації з ферментом 5 альфа редуктаз. Цей гормон впливає на життєвий цикл росту волосини. У чоловіків такий цикл триває в середньому 3 роки. 

Кожна волосина має від 20 до 25 циклів. Якщо ці цикли крутяться в нормальному ритмі, то і в 60-75 років чоловіки мають густу шевелюру.  

Коли приходить алопеція ДГТ скорочує цикл деяких волосяних фолікулів. Тобто вмикає режим “форсаж” і фази росту починають змінювати одна одну з прискореною швидкістю. Волосини не витримують таких обертів, виснажуються і стають дедалі тоншими. Зрештою, фолікул з'їжджає з траси й гине.

Причини облисіння у жінок

Алопеція рідше зустрічається у жінок, бо рівень чоловічих статевих гормонів у них нижчий. Л — логіка) Проте підвищена чутливість коренів волосся до чоловічих гормонів і знову та сама генетика викликає алопецію.

При генетичній схильності навіть низький рівень андрогенів у жінок може спричинити втрату волосся. Цикли росту також прискорюються, а час між випадінням волосся і початком нової фази анагену сповільнюється. Тобто волосині потрібно більше часу, щоб почати рости знову після того, як її попередниця випала. Волосяний фолікул не витримує таких темпів і виснажується. Далі з ним все ясно.

Ще одна причина випадіння волосся у жінок — нерви. Серйозно, через емоційний стрес волосяний фолікул також може передчасно завершити фазу росту. Тож не нервуйте, або хоч по мінімум.

Види алопеції

Коротко пробіжимося по найпоширеніших видах:

Андрогенетична (androgenetic) — андрогенна алопеція є поширеним генетичним захворюванням, яке вражає людей будь-якої статі.

Дифузна або симптоматична (effluviums) — волосся стоншується, а потім випадає довільними частинами по всій шкірі голови. У рідкісних випадках може з'явитись і на інших ділянках тіла.  

Осередкова або гніздова (areata) — волосся випадає клаптями, зазвичай на волосистій частині голови. Але така алопеція може вражати й брови, вії та інші ділянки тіла.

Рубцева (scarring) — волосся випадає через руйнування волосяних фолікулів. Зазвичай це результат інфекцій, хімічних речовин, опіків або аутоімунних розладів.  

Види алопеції | Blade Runner - академія перукарського мистецтва

Симптоми хвороби

У середньому щодня випадає від 50 до 100 волосин. Це норм. Коли кількість перевищує 100 волосин на день — це не норм. Коли на конкретній ділянці шкіри голови випадає більше волосся, ніж на решті — це теж не норм. Це вже тривожні дзвіночки. І дзвенить алопеція.

У чоловіків випадіння волосся зазвичай починається над скронями, а лінія росту волосся з часом стає схожа на літеру “М”. Волосся на маківці також стоншується й прогресує до облисіння.

Алопеція у жінок починається з поступового порідіння волосся на проділах. Потім посилюється дифузне випадіння волосся, що поширюється від маківки.

Алопеція: лікування 

Лікування алопеції — це індивідуальний процес, який розпочинається з підбору відповідного догляду за шкірою голови та волоссям.

Також є кілька медикаментозних, хірургічних і косметичних рішень для нормалізації випадіння волосся. На них зупинимось детальніше.

Медикаментозне лікування

Використовують засоби з трихологічної лінії для стимулювання кровообігу та блокування ферменту 5 альфа редуктаз. Однак усі препарати від алопеції має призначати лікар-дерматолог чи трихолог. Залиште самолікування і рецепти “народних цілителів” в минулому. Довіряйте свою голову лише професіоналам.

Алопеція: лікування | Blade Runner - академія перукарського мистецтва

Трансплантація волосся

Для боротьби з андрогенною алопецією існує кілька методів трансплантації волосся:

Косметичні процедури

Хоча пудри й перуки маскують облисіння, але виглядають вони неприродно і дуже помітно. Залишається лише мікропігментація волосся. Це техніка татуажу волосся. Крихітні органічні пігменти вводяться у поверхневий шар епідермісу шкіри голови. Як і перманентний макіяж, таке татуювання тримається від 3 до 4 років. І створює ілюзію поголеної голови.

Тепер ти знаєш, хто така алопеція, причини випадіння волосся, гормони, через яких заварилася вся ця каша. І методи лікування.

Якщо тобі цього мало й ти хочеш більше — реєструйся на курси академії Blade Runner. Ти навчишся не тільки стригти та фарбувати, але й знатимеш усе про анатомію шкіри голови й будову волосся.