Чоловіча стрижка квіфф: кому підходить і як стригти

Стрижка, яку обирають 75% клієнтів барбершопів. Що це таке і як її робити — розповість куратор барберського напрямку Blade Runner, майстер та едюкейтор з 17-ним річним досвідом Дмитро Шкіря. 

Погнали ранери!

Що таке квіфф?

Що таке квіфф?  | BladeRunner | Інтернет-магазин інструментів для перукарів⭐

Академічно ми не можемо зрозуміти, що таке квіфф, як і, що таке кроп, андеркат, помпадур. Якщо ввести у гуглі “стрижка квіфф” — можна побачити багато різних довжин, видів. Але є одна особливість у всіх цих різновидах — це чуб. Взагалі “quiff” перекладається як чуб, чуприна. Тож акцент робиться саме на ньому.

Зачіска квіфф — це стрижка з довгим волоссям на маківці, особливо в зоні чуба, і підстрижене волосся ззаду та з боків. Подібно до помпадура, квіфф — це контрастна стрижка, яка додає стильний та впевнений вигляд будь-якому чоловіку.

Коротко про історію зачіски

Ця популярна та класична зачіска існує вже понад століття. Але по-справжньому культовою вона стала лише з появою рок-н-ролу, коли за одну ніч перетворилася на символ підліткового бунту. Тоді цю зачіску носили найвідоміші bad boys.

Ця зачіска завжди уособлювала бунтарство і кричала про впевненість.

Квіфф набрав ще більшої популярності під час британського руху Teddy Boy у 1980-х роках, коли хлопці підстригали волосся у  чубчики з відрослими бакенбардами.

Кому підходить стрижка квіфф?

Ця стрижка підходить до усіх форм обличчя. Хлопцям/чоловікам з круглим, квадратним або овальним обличчям стрижка трохи видовжить лице. Верхній об'єм подовжить обличчя в цілому і додасть балансу.

Кому підходить стрижка квіфф? | Blade Runner - академія перукарського мистецтва

Ще перевагою цієї стрижки є те, що вона не дискримінує жодний тип волосся. Неважливо, пряме волосся чи кучеряве і густе. Головне: звернутися до барбера, який знає, що робить, і розуміє тип волосся клієнта.

Однак, якщо у людини особливо худорляве обличчя, то тут діє правило: чим вище волосся, тим більш витягнуте лице.

Які існують варіанти зачіски?

Варіантів безліч залежно від довжини, форми та текстури. Умовно можна виділити 8 видів:

  1. Класичний варіант — найдавніша та найпростіша стрижка з цього списку, яка відрізняється більш поступовим переходом від боків до верхівки. Вона набагато м'якша і менш контрастна, ніж сучасний квіфф.
  2. Сучасний квіфф — в його основі класична версія з більшим об'ємом та контрастом. Для цієї стрижки характерні коротко підстрижені боки та потилиця, а спереду виділяється чуб.
  3. Квіфф Тедді Боя — найбільш унікальний варіант цієї ретро-стрижки, оскільки він має довгий локон спереду, який звисає над лобом. Цей варіант можна побачити в Елвіса Преслі. І це точно для тих, хто не хоче злитися з натовпом.
  4. Рокабіллі — цей злегка карикатурний варіант класичної зачіски, який має супердовгий, суперконтрастний чуб піднятий наверх. Тут потрібна сильна фіксація і багато воску для стилізації. Це для справжніх прихильників рок-н-ролу.
  5. Текстурований квіфф — менш формальний і більш розслаблений варіант традиційної версії. Це варіант для тих, хто не має багато часу на укладку. Бо тут чим неохайніше, тим краще.
  6. Роз'єднаний квіфф — починається з сучасного чуба з коротко підстриженими боками, а закінчується чіткою лінією, виголеною на потилиці. Це надає зачісці акуратного, модного вигляду з усіх боків.
  7. Квіфф з проділом — схожий до попереднього варіанту, але тут не має виголеної лінії, яка розмежовує дві частини стрижки. Замість цього волосся виголюється в точці переходу.
  8. Психобілі квіф —  перебільшена версія традиційної зачіски з ірокезом. Тут повністю виголюється потилиця та боки до нуля. Залишається лише такий собі плавник. Ця стрижка для поціновувачів панку.

Зачіска квіфф: як стригти

Зачіска квіфф: як стригти | Blade Runner - академія перукарського мистецтва

Щоби розібратися з цим питання — розберемо квіфф по пунктах:

  1. Напрямок текстури: від маківки до обличчя, а чуб підіймається від обличчя (вгору або в сторону).

Дуже важливий момент: напрямок текстури, який ми бачимо у стрижці квіфф іде від розпаду волосся до обличчя. Тоді зона чуба теж іде вгору, тобто підіймається від росту волосся. У результаті стається конфлікт текстур. Текстура, яка іде від обличчя, і текстура, яка йде до обличчя, збивається в масу. Це дає відчуття прогресії, подовження.

Чому саме так? Бо довжина, яка йде з найвищої точки голови лягає по голові. А довжина, яка йде від обличчя, підіймається догори. Тоді форма, яку ми будуємо, не вкладається уся догори, а лише чуб. Найвища точка лягає і виходить відчуття прогресії.

Прогресія трикутної форми не стрижеться, ми стрижемо тільки квадратну.

  1. Силуетна форма: квадрат на скронях, трапеція на потилиці.

Коли ми дивимося в обличчя — ми бачимо квадрат. Силуетна форма пласка, не має наповнення. Якщо ж буде наповнення — форма просяде донизу та сильно розшириться. Квіфф має пласкіший силует. Тому з обличчя ми бачимо квадрат, а з потилиці — трапецію.

Нащо та трапеція?

Трапеція необхідна, щоб створити наповнення маківки. Коли ми її будемо наповнювати, то візуально форма вийде ще більш розтягнутою й увесь акцент буде на зоні чуба.

  1. Технічна особливість: зона з'єднання на скронях будується на округлих шарах, маківка наповнена.

Якщо технічно розібрати, то форма будується квадратна, а на шарах — округла.

Важливий момент: зону з'єднання ми не наповнюємо в плаский шар. Якщо ми зробимо плаский шар, то коли клієнт вкладатиме волосся на сторону — у нього одразу розпадеться проділ.

Тому часто клієнти просять зробити зачіску на сторону, але без проділу.

Що це значить?

Коли ми будуємо на округлих шарах форму, то, якби ми не укладали, текстура буде рівномірно розходитися від скроні й на тім'яну зону.

  1. Довжина форми (лінія об'єму): від 0,5 см до 3 см, може будуватися на фейді або щільній формі з відкритим вухом (або трішки прикритим).

3 см — це довжина форми, на якій ми створюємо досить щільну скроню. Якщо ми пів сантиметра візьмемо — це вже буде фейд. Насправді варіантів безліч.

Тобто від 0,5 см до 3 см, коли ми будуємо по лінії квіфф, то створюємо характер форми. Але це залишиться той самий квіфф. Він матиме напрямок текстури за ростом волосся. Чуб піднятий догори, або на сторону.

Часто щільні форми клієнти носять не догори, а просто на сторону. І це наповнена, стандартна, класична чоловіча форма. А як її стилізувати — залежить від характеру силуету і сприйняття самого клієнта. Його стилю життя.

Коли ми 3 см будуємо на пласкій голові, то ці сантиметри умовно опускаються до вуха. І ця подовжена довжина, форма коротка та рівномірна, без відкритого вуха. Таке ми часто бачимо в американських фільмах з поганими хлопцями в головних ролях.

Форму також можемо будувати на тейперах. Чим щільніша, довша форма, тим нижчий тейпер. Якщо форма коротша, то можемо робити тейпер вище. Довша лінія форми лягає вниз. Тому якщо ми робимо високий тейпер на довгій формі — виходить трапеція. Трапеція дає масу, яка розпадається на проділ.

  1. Висота форми (довжина в тім'яній зоні): від 3 см до 5-6 см.

Висота форми — це довжина, яка знаходиться на найвищій точці голови. Ця довжина будується від 3 до 6 см. Коли ми будуємо форму на квадраті, то форма голови опускається донизу, а довжина самого чуба збільшується до 8 см. Це при максимальній довжині у найвищій точці.

Американські, рівномірні форми, коли форма в текстурі й чуб піднятий догори — це квіфф на довшій довжині. Тобто 6 см — найвища точка, до обличчя довше, далі бритвою все пробивається. У підсумку форма стає структурованою і клієнт може носити її догори.

Важливо: волосся від маківки йде у напрямку до обличчя. Чуб догори, а все інше наперед.

  1. Стайлінг: пасти сильної фіксації з низьким рівнем блиску. Максимум текстури на поверхні. До прикладу, віск для стилізації волосся Nishman Hair Wax.

Паста сильної фіксації дає жорсткість. Бо сам квіфф — це не динамічна, а статична укладка. Якщо ми говоримо про квіфф, який підіймається догори у зоні чуба.

Проте не всім клієнтам ми підіймаємо чуб догори, деяким укладаємо волосся на сторону. У цьому випадку можна брати пасту з природнішим ефектом.

Більше про найпопулярніші техніки стрижки ми навчаємо на курсі “Барбер з нуля”. Приєднуйся до ком’юніті сміливих ранерів.

І зрізай зайве правильно разом із Blade Runner.